• De Chinese satelliet Beijing-3 maakt razendsnel foto’s met een hoge resolutie van een gebied van ruim 3800 vierkante kilometer.
  • De satelliet kan snel in een baan om de aarde draaien zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit van de foto’s, aldus wetenschappers.
  • Dit betekent dat China grote gebieden bijzonder snel kan scannen en dit allemaal in hoge resolutie.
  • Lees ook: Elon Musk onder vuur in China vanwege zijn ‘stapel ruimteafval’ en ‘ruimteoorlogvoering’

Een kleine, Chinese satelliet die een ton weegt, kan beelden van hoge resolutie maken van steden en regio’s in de wereld die zo gedetailleerd zijn, dat individuele militaire voertuigen en de wapens die militairen dragen kunnen worden geïdentificeerd. Dat zeggen Chinese wetenschappers die zijn betrokken bij het Beijing-3-satellietproject.

De commerciële Beijing-3-satelliet, die afgelopen juni werd gelanceed, voerde een diepgaande scan uit van een gebied van ruim 3800 vierkante kilometer in de Baai van San Francisco.

De satelliet wist het gebied binnen 42 seconden te scannen, meldde The South China Morning Post, verwijzend naar resultaten die deze maand zijn gepubliceerd in het Chinese wetenschappelijke tijdschrift “Ruimtevaarttechniek”.

De Beijing-3 heeft een uniek voordeel: de satelliet kan in hoge snelheid in een baan om de aarde draaien, zonder dat dit afbreuk doet aan de beeldkwaliteit van de foto’s, zegt hoofdwetenschapper Yang Fang, die leiding gaf aan het project van de satellietbedrijf DFH.

Normaal gesproken mogen satellietcamera's niet bewegen als ze beelden met hoge resolutie schieten, en dus kunnen ze alleen rechte stroken land vastleggen terwijl ze boven een gebied cirkelen. Ze moeten dus soms meerdere keren over dezelfde regio vliegen om het hele gebied te scannen, of samenwerken met andere satellieten.

De wendbaarheid van de Beijing-3 betekent dat hij slechts één keer over hoeft te vliegen om hele regio's te observeren, zoals de 6.300 kilometer lange Yangtze-rivier, de langste rivier van Azië die slingert van de oostkust van China naar het westelijke Tibetaanse plateau, zeggen de onderzoekers in een uitzending van CCTV-13.

Als de Beijing-3 is uitgerust met kunstmatige intelligentie, kan de satelliet mogelijk tot 500 gebieden over de hele wereld maximaal 100 keer per dag controleren, voegden ze hieraan toe, aldus de South China Morning Post.

Toch is de kwaliteit van de beelden van de Beijing-3 niet zo scherp als die van rivaliserende Amerikaanse satellieten zoals de Worldview-4, die is gebouwd door Lockheed Martin en beelden kan vastleggen met een resolutie van 12 inch per pixel.

Beijing-3 kan op zijn best foto's maken met een resolutie van 20 inch per pixel. Maar de onderzoekers zeiden dat de responstijd van de Chinese satelliet ongeveer twee tot drie keer sneller is dan die van de Worldview-4. Laatstgenoemde werd in 2019 met pensioen gestuurd, minder dan drie jaar na de lancering in 2016, vanwege een fout in het stabilisatiesysteem.

China investeert fors in ruimtetechnologie

Het nieuws over de Beijing-3 komt naar buiten, terwijl de zorgen in de Verenigde Staten over de Chinese ruimtetechnologie in toenemen. De Amerikaanse generaal David Thompson waarschuwde eerdere deze maand dat China de VS in 2030 kan inhalen op het gebied van ruimtevaart.

"Het feit is dat ze gemiddeld twee keer zo snel ruimteprojecten uitvoeren, updaten en in gebruik nemen als wij. Dat betekent dat ze ons binnenkort zullen overtreffen, als we onze ontwikkeling niet gaan versnellen en onze capaciteit niet uitbreiden", zei Thompson volgens CNN, hieraan toevoegend dat dit al in 2030 kan gaan gebeuren.

LEES OOK: Ruimtetelescoop James Webb, die zo groot is als een tennisveld, succesvol gelanceerd